Tujuan utama kantin disediakan disekolah atau di bangunan yang mempunyai pekerja yang ramai adalah semata-mata untuk mengadakan makanan yang bernutrisi (makananan berkhasiat), bersih dan murah untuk pekerja atau untuk murid. Penyediaan kantin juga akan menambahbaik produktiviti melalui penyediaan makanan yang sihat, persekitaran yang bersih dan suasana yang ceria dan menarik.
Taman Kantin |
Kawasan Kantin |
Terdapat banyak sudut dan tiang yang mengandungi maklumat berguna |
Pengusaha kantin yang berusaha memastikan makanan untuk semua warga sekolah mencukupi |
Murid yang layak menerima bantuan RMT (Rancangan Makanan Tambahan) akan menuntut makanan mereka di dalam bekas yang disediakan pada setiap hari |
Pekerja kantin yang sedang mengira jumlah makanan RMT sebelum diangkat ke meja khas Ruang RMT |
Meja ini merupakan meja khas untuk murid berbaris mengikut tahap mengambil bekas RMT masing-masing |
Beberapa orang pengawas akan bertugas setiap hari persekolahan bagi memastikan rakan-rakan mereka menjaga adab dan mengkiuti peraturan semasa berada di kantin |
Kelihatan murid sedang membeli makanan |
Murid perlu membasuh tangan sebelum dan selepas makan dalam keadaaan berbaris |
Murid yang menerima RMT akan duduk makan di ruang RMT yang disediakan |
Peralatan memasak yang telah digunakan akan disusun di rak peralatan |
Kelihatan pekerja kantin sedang memasukkan soto ke dalam bekas |
No comments:
Post a Comment