PELAN STRATEGIK
UNIT KANTIN
SK PADANG
BERAMPAH, SIPITANG
2016 - 2018
JAWATANKUASA PENGURUSAN
KANTIN
2016
Pengerusi : En. Kasa
bin Saidi
TimbalanPengerusi : Pn.
Amantubillah binti Adtong
NaibPengerusi 1 : En.
Abdul Raup bin
Sapar
NaibPengerusi 2 : En.
Osman bin Waydin
Setiausaha/
Penyelaras : Pn.
Khatijah binti Arshad
AJK : 1. Cik
SitiHuwaira Mohd Amin
2. Pn. Sairoyani@ Nurul Atiqah Abd Gani
3. Pn. Nurain Dolhan
4. En. Alvin Linus
5. En. Mohd Hakimie Mohd Nawi
6. En. Mohd Aliffizree Mohammad
7. Pn. Norizzaty Zaidon
8. Pn. Mardhiah Abdullah
9. Cik Huzaifa Hassan
10. En. Abdul Razak Masdi
11. En. Mohd Saiful Hafez Hassan
Isu Strategik
Isu Strategik
|
Matlamat Strategik
|
Pelan Tindakan
|
Indikator
Kejayaan
|
|
1.
|
Persekitaran kantin
yang
kurang kondusif.
|
Menjadikan
persekitaran kantin lebih kondusif.
|
Keceriaan
Kantin
|
Peratusan
murid yang menggunakan kantin untuk belajar
dan mendapatkan info tambahan.
|
2.
|
Warga sekolah
kurang mendapat maklumat pemakanan dan kesihatan.
|
Mendedahkan
warga sekolah dengan gaya hidup sihat.
|
Membaca risalah
dan bahan- bahan pameran.
|
Peratusan
murid yang mempunyai kesedaran maklumat pemakanan dan gaya
hidup sihat.
|
PELAN TINDAKAN
ISU STRATEGIK : Warga Sekolah Kurang Mendapat Maklumat
Pemakanan Dan Kesihatan
MATLAMAT STRATEGIK : Mendedahkan Warga Sekolah Dengan Gaya
Hidup Sihat.
OBJEKTIF : Meningkatkan Peratusan Warga Sekolah yang Bermaklumat Mengenai Gaya
Hidup Sihat.
Aktiviti
|
Justifikasi Sumber
|
Tenaga
|
Sasaran
|
Jangka Masa
|
Indikator Kejayaan
|
Mengumpul Risalah/ Poster/
Bahan Bacaan berkenaan Gaya Hidup Sihat.
Menyediakan Alat Penimbang dan Alat
Pengukur Tinggi bagi membantu murid / warga sekolah mengetahui BMI masing-masing.
Program Promosi Keselamatan Makanan
(Kempen Lihat, Hidu dan Rasa), kerjasama dengan Pejabat Kesihatan Beaufort.
|
Kekurangan murid yang bermaklumat tentang pemakanandan gaya hidup
sihat.
|
AJK Kantin
Semua Guru
Setiausaha Kantin
Pejabat Kesihatan Beaufort
|
Warga Sekolah
Warga Sekolah
Tahap 2 (Tahun 4,5,6)
|
Sepanjang Tahun
Sepanjang Tahun
Mac
|
Peratusan murid yang
mempunyai kesedaran dan bermaklumat mengenai pemakanan dan gaya hidup sihat.
|
PELAN TINDAKAN
ISU STRATEGIK : Persekitaran Kantin Yang Kurang Kondusif
MATLAMAT STRATEGIK : Menjadikan
Persekitaran Kantin Lebih Kondusif.
OBJEKTIF : Meningkatkan Peratusan Pelajar yang Menggunakan Kantin Untuk Proses Pengajaran dan Pembelajaran Serta Sebarang Aktiviti Sekolah.
Aktiviti
|
Justifikasi
Sumber
|
Tenaga
|
Sasaran
|
Jangka Masa
|
Indikator
Kejayaan
|
Keceriaan
Kantin
Gotong Royong
bersama PIBG
|
Kekurangan
tenaga yang membantu menceriakan dan membersihkan kawasan
kantin.
|
AJK Kantin.
Semua Guru.
Panitia Matapelajaran
Teras.
PIBG.
|
Warga Sekolah
|
SepanjangTahun
Mengikut Keperluan
|
Peratusan
murid yang menggunakan kantin untuk belajar.
|
ISU, MATLAMAT, KPI,
SASARAN
ISU
|
MATLAMAT
|
KPI
|
SASARAN
|
||
Persekitaran
Kantin yang kurang kondusif
|
Menjadikan
persekitaran kantin lebih kondusif
|
Peratus murid
menikmati persekitaran kantin yang
kondusif dan selesa.
|
2016
|
2017
|
2018
|
80%
|
90%
|
99%
|
|||
Warga sekolah
kurang mendapat maklumat pemakanan dankesihatan
|
Mendedahkan
warga sekolah dengan gaya hidup sihat
|
Peratus warga
sekolah mempunyai kesedaran tentang maklumat gaya hidup sihat.
|
80%
|
90%
|
99%
|
VISI UNIT KANTIN
Kantin Sekolah Kebangsaan Padang
Berampah Menjadi Kantin Contoh di Daerah
SIPITANG.
MISI UNIT KANTIN
Menjadikan Kantin
Sekolah Kebangsaan Padang Berampah
Bersih, Sihat dan Selamat.
FOKUS UNIT
KANTIN
Ø Meningkatkan Kualiti Kebersihan
Kantin Sekolah Hingga Mencapai 95% ke atas.
Ø Mewujudkan Semangat Kerjasama
Semua Pihak :-
Guru, Ibu bapa dan Pengusaha/Pekerja Kantin.
Ø Mengawal Penjualan Makanan, Hanya Makanan Sihat Sahaja Dibenarkan Dijual Di Kantin.
PELAN OPERASI 1
JAWATANKUASA
KANTIN 2016
SK PADANG
BERAMPAH, SIPITANG.
Nama Projek
|
Pemeriksaan Kendiri Kantin
|
Objektif
|
Meningkatkan
tahap kebersihan persekitaran kantin .
Meningkatkan
tahap kualiti makanan dan minuman yang dijual.
Memastikan
pengusaha dan pekerja kantin mengikut piawaian yang telah ditetapkan oleh Jabatan
Pendidikan dalam mengendalikan kantin.
|
Tempoh
|
Januari hingga
November
|
Kumpulan
Sasaran
|
Pengusaha
dan pekerja-pekerja kantin.
|
Guru
Terlibat
|
1.
Pn. Khatijah Arshad
2.
Cik Siti Huwaira Mohd Amin
3.
Pn. Sairoyani
@Nurul Atiqah Abd. Gani
4.
Pn. Norizzaty Zaidon
5.
En. Mohd Hakimie Mohd Nawi
6.
En. Alvin Linus
7.
En. Abdul Razak Musdi
8.
Pn. Mardhiah Abdullah
9.
Cik Huzaifa Hassan
10.
En. Saiful Hafez Hassan
11.
En. Mohd Aliffizree Mohammad
12.
Pn. Norain Dolhan
|
Proses
Kerja
|
Setiap bulan
2 orang AJK Kantin akan ditugaskan untuk memeriksa kantin setiap hari dan mengisi
buku laporan harian pemeriksaan kendiri kantin.
Ketidakpatuhan
terhadap garis panduan yang telah ditetapkan oleh Jabatan Pendidikan akan
mengakibatkan demerit terhadap markah tersebut.
Laporan akan
diserahkan kepada PK HEM pada hujung bulan, PK HEM akan mengisi Laporan Harian
Pemeriksaan Kendiri Kantin bagi bulan tersebut berdasarkan laporan yang
dibuat oleh AJK Kantin dan pertimbangan berdasarkan pemerhatian PK HEM
sendiri.
|
Kekangan
|
Kekangan berlaku
terhadap kesuntukan masa apabila AJK bertugas mempunyai masamengajar sebelum dan
selepas rehat. Hal ini diatasi dengan mewujudkan 2 orang AJK bertugas bersama.
Kesuntukan masajuga berlaku kerana AJK Kantin mempunyai masa mengajar yang
banyak dan tugas-tugas lain perlu disiapkan.
AJK
Kantin tidak “berani” menegur pengusaha atau pekerja kantin, teguran akan disampaikan kepada PK HEM dan
PK HEM yang akan menyampaikannya kepada pengusaha.
|
Pemantauan
|
Pemantauan
akan dibuat setiap hari.
|
Penilaian
|
Penilaian
dijalankanselepas program dilaksanakan bagi mengenalpasti keberkesanan
program tersebut.
|
Penambahbaikan
|
Berdasarkan
hasil penilaian, penambahbaikan dijalankan untuk memperbaiki sebarang kekurangan
dan kelemahan program.
|
PELAN OPERASI
2
SK PADANG
BERAMPAH, SIPITANG.
NamaProjek
|
Aduan daripada
guru dan AKP terhadap perkhidmatan kantin
|
Objektif
|
Mengenal pasti
masalah yang dihadapi oleh guru-guru dan AKP terhadap perkhidmatan kantin.
Menyalurkan
aduan guru dan AKP mengikut saluran yang betul dan berhemah.
Meningkatkan
keyakinan para guru dan AKP terhadap kualiti makanan yang dijual.
|
Tempoh
|
Januari hingga
November
|
Kumpulan Sasaran
|
Guru-guru
dan AKP SK Padang Berampah
|
Guru
Terlibat
|
PK HEM
Setiausaha
Kantin
|
Proses
Kerja
|
Borang aduan
disediakan dan diletakkan di kantin.
Sebarang aduan
masalah atau cadangan berkaitan perkhidmatan termasuklah kualiti makanan,
sikap pekerja dan persekitaran kantin yang kurang memuaskan bolehlah ditulis ke
dalam borang tersebut.
Borang-borang
ini akan diproses oleh PK HEM dan Setiausaha kantin untuk diambil tindakan.
|
Kekangan
|
Kurang aduan
kerana para guru lebih berminat menyuarakan aduan secara lisan kepada PK HEM
ataupun terus kepada Pengusaha Kantin.
|
Pemantauan
|
Pemantauan
dibuat oleh PK HEM dan Setiausaha Kantin
|
Penilaian
|
Penilaian
dijalankan selepas program dilaksanakan bagi mengenalpasti keberkesanan
program ini.
|
Penambahbaikan
|
Berdasarkan
hasil penilaian, penambahbaikan dilakukan bagi peningkatan keberkesanan
program.
|
PELAN OPERASI
3
SK PADANG
BERAMPAH, SIPITANG.
Nama Projek
|
Keceriaan
Kantin
|
Objektif
|
Menjadikan
persekitaran kantin lebih ceria dan selesa untuk pelanggan.
Persekitaran
kantin boleh digunakan untuk pelbagai kegunaan seperti tujuan pembelajaran
|
Tempoh
|
Januari hingga
November
|
Kumpulan Sasaran
|
Murid-murid,
Guru-guru dan PIBG SK Padang Berampah
|
Guru
Terlibat
|
Semua
Guru dan PIBG
|
Proses
Kerja
|
Gotong Royong
Kantin.
Kerjasama
dengan ketua-ketua panitia mata pelajaran teras seperti BahasaMelayu, Bahasa Inggeris,
Matematik dan Sains untuk menghias meja makan murid dengan info-info
berkenaan tajuk-tajuk yang dipelajari di dalam kelas.
Kerjasama
erat dengan pihak PIBG untuk membantu menghias sudut PIBG, membersihkan longkang
dan lampu serta kipas di ruang makan murid, juga membina bangku tambahan bagi
kegunaan murid-murid untuk makan.
Kerjasama
dengan unit Bimbingan, LINUS, Pusat Sumber Sekolah dan RMT bagi menghias sudut
masing-masing.
|
Kekangan
|
Kekurangan
sumber kewangan.
|
Pemantauan
|
Pemantauan
dibuat oleh PK HEM dan Setiausaha Kantin
|
Penilaian
|
Penilaian
dijalankan selepas program dilaksanakan bagi mengenalpasti keberkesanan
program ini.
|
Penambahbaikan
|
Berdasarkan
hasil penilaian, penambahbaikan dilakukan bagi peningkatan keberkesanan
program.
|
PELAN OPERASI
4
SK PADANG
BERAMPAH, SIPITANG.
Nama Projek
|
Menyediakan
Info Pemakanan dan Kesihatan.
|
Objektif
|
Mendedahkan
warga sekolah dengan gaya hidup sihat.
Menyediakan info pemakanan sihat kepada warga sekolah.
Menyediakan
alat penimbang dan alat pengukur tinggi bagi mencari BMI tubuh badan individu.
Mempamerkan
poster-poster kesihatan dan pemakanan di ruang kantin.
Mempamerkan
risalah/ bahan bacaan untuk kegunaan warga sekolah.
|
Tempoh
|
Januari hingga
November
|
Kumpulan Sasaran
|
Warga Sekolah
|
Guru
Terlibat
|
PK HEM
Setiausaha Kantin
AJK
Kantin
|
Proses
Kerja
|
Mengumpul
poster berkaitan kesihatan dan pemakanan dari Pejabat Kesihatan Beaufort dan Sipitang.
Sebarang aduan
masalah atau cadangan berkaitan perkhidmatan termasuklah kualiti makanan,
sikap pekerja dan persekitaran kantin yang kurang memuaskan bolehlah ditulis ke
dalam borang tersebut.
Borang-borang
ini akan diproses oleh PK HEM dan Setiausaha kantin untuk diambil tindakan.
|
Kekangan
|
Kurang aduan
kerana para guru lebih berminat menyuarakan aduan secara lisan kepada PK HEM
ataupun terus kepada Pengusaha Kantin.
|
Pemantauan
|
Pemantauan
dibuat oleh PK HEM dan Setiausaha Kantin
|
Penilaian
|
Penilaian
dijalankan selepas program dilaksanakan bagi mengenalpasti keberkesanan
program ini.
|
Penambahbaikan
|
Berdasarkan
hasil penilaian, penambahbaikan dilakukan bagi peningkatan keberkesanan
program.
|
BORANG
ADUAN PERKHIDMATAN KANTIN
(Guru dan AKP)
Tarikh :……………………………………..
Hari :………………………………………..
Aduan
…………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………….
…………………………………………………………………………………………….
Tandatangan
……………………….
( )
*masukkan ke dalam bekas yang telah disediakan
untuk tindakan setiausaha kantin dan PK HEM.
REKOD ADUAN
PERKHIDMATAN KANTIN
BIL.
|
ADUAN
|
TINDAKAN
|
CATATAN
|
REKOD PROGRAM
KECERIAAN KANTIN
BIL.
|
TARIKH
|
TINDAKAN
|
CATATAN
|
REKOD PROGRAM
PENYEDIAAN INFO KESIHATAN
DAN PEMAKANAN
BIL.
|
TARIKH
|
TINDAKAN
|
CATATAN
|
|
|||
No comments:
Post a Comment